Za demokratiju se treba boriti svuda

September 14, 2019 / Inđija

Aktivisti Inđijative razgovarali su sa građanima Jarkovaca i Ljukova o značaju demokratije za njihov svakodnevni život i zbog čega je bitno da se aktivnije uključe u život zajednice. Oni su dva sela inđijske opštine obišli u sklopu kampanje ‘Demokratizacija sela’ u okviru Festivala demokratije.

Do sada je Inđijativa najviše bila aktivna u naseljenom mestu Inđija, a prema njihovima rečima to žele da promene, te će do kraja septembra obići sva naseljena mesta opštine.

Kako kaže Strahinja Jovanović, zadovoljan kako je protekao prvi obilazak sela jedne od najrazvijenijih opština u Srbiji.

Poslednjih nedelja često smo na ulicama Inđije gde u direktnom razgovoru sa građanima čujemo koji ih to problem muče. S pravom smo dobili kritike od meštana drugih naselja da smo njih zapostavili. Za demokratiju se vredi boriti svuda. Od kuće  preko ulice pa sve do čitavih naselja. Imamo trend slabljenja demokratija i u mnogo uređenijim zemljama od Srbije. Sada je vreme da svi ustanemo u njenu odbranu, samim tim i odbranu građana koji su najviše pogođeni manjkom institucija i demokratskog procesa”, objašnjava Jovanović.

Prema rečima Mladena Rajića, građani ovih sela najviše je zanimalo na koji način oni mogu da se obrate institucijama jer, kako kažu, često se na njihove pozive niko ne javlja ili odgovornost prebaci na nekog drugog.

Baveći se aktivizmom, shvatili smo koliko toga ne znamo u vezi čitavog političkog procesa, tako da u potpunosti razumemo ljude kada kažu da ih ne zanima šta rade lokalni odbornici. Kada im objasnimo šta je njihov posao i da ih oni za to plaćaju, onda počnu da se zanimaju. Pokušali smo da im kroz ove razgovore objasnimo ceo sistem, i da ubuduće oko nekih pitanja kontaktiraju nas iz Inđijative”, poručuje Mladen.

Aktivisti Inđijative najavili su da će iduće nedelje posetiti još tri sela inđijske opštine: Bešku, Krčedin i Čortanovce.