Svečano otvoren prvi Festival demokratije u Srbiji

September 14, 2019 / Beograd

Na svečanom otvaranju direktorka Crte Vukosava Crnjanski je dodelila nagradu Hrabri glas, Mariji Lukić, heroini borbe za građansko i žensko dostojanstvo, borbe protiv bahatih i korumpiranih vršilaca vlasti i borbe za sistem u kojem nijedan moćnik neće moći da gazi prava nijedne građanke ili građanina.

Organizacija CRTA dodeljuje nagradu “Hrabri glas” povodom Međunarodnog dana demokratije onima koji ne odustaju, koji se svojim hrabrim glasom bore za prava građana, i u doba opšte apatije i nepoverenja veruju u promene i rade na tome da se one dogode.

Nakon dodele nagrade, svečano je otvorena i izložba „Ulica“ Zorana Drekalovića, foto-reportera Istinomera koja dokumentuje građansko pravo na pobunu.

Kad se umrtviš, na Ulici je šetnja. Kad si sam, na Ulici si zajedno sa svima. Kad radio ćuti, na Ulici je buka. Kad te lažu, na Ulici je istina. Kad je sve raskopano, jedna Ulica je prohodna. Kad ne znaš koja je ulica, Ulica je diskretnog heroja. Kad institucije zakažu, Ulica je institucija. Kad si na Ulici, u kadru si…Ulica je u oku fotografa.