Sigurna kuća = Demokratija

September 19, 2019 / Vranje

Demokratija u Vranju ne stanuje, nema je kada govorimo o bezbednosti žena koje su izložene nasilju u porodici, poručuje tim žena SOS telefona, koje 17 godina neprekidno ulažu napore i pomažu ženama, pre svega iz lokalnih opština i sela u Pčinjskom okrugu.

 Ovim performansom ukazali smo na značaj postojanja i rada regionalne Sigurne kuće u zaštiti žena koje imaju iskustvo porodično – partnerskog nasilja. Jer, postojanje i rad Sigurne kuće za žene jeste važna karika demokratije u društvu.

Objekat Sigurne kuće u Vranju nema toplovod, nema grejanje na +35 stepeni, nema upotrebnu dozvolu, saopštili su u avgustu, kada su bile tropske vrućine iz gradske uprave. Zbog toga je na objekat Sigurne kuće u Vranju po drugi put stavljen katanac januara 2019. 

Iz Odbora za ljudska prava Vranje i SOS telefona za žene, zbog ove višegodišnje borbe za očuvanje samo jednog segmenta unapređenja položaja žena na jugu Srbije, poručuju NEMA POVLAČENJA, borimo se i dalje za očuvanje osnovnih ljudskih prava žena. Sigurna Kuća je primer ignorisanja i poigravanja političara sa ženama u društvu. Zato,  na ovaj način, u okviru DeMFesta otvaramo vrata demokratskim procesima u donošenju odluka i kreiranju zdrave politke za unapređenje prava žena u Vranju i na jugu Srbije. I pored napora koje ulažu lokalna tela rodne ravnopravnosti u Vranju i drugim opštinama Pčinjskog okruga, vidljivog napretka za prava žena nema. 

Podsećamo da je od početka 2019.godine u Srbiji u porodično – partnerskom nasilju  ubijeno 15 žena , a 1 žena izvršila je samoubistvo nakon dugogodišnjeg trpljenja nasilja.

 

SOS Telefon Vranje je u periodu od 01.Januara 2019. godine do 30. Juna 2019. registrovao je 522 poziva. Za pomoc i podrsku se obratile 72  zene.