Odnos lokalne zajednice u zaštićenim prirodnim dobrima

September 14, 2019 / Pirot

Društvo za zaštitu životne sredine Stara planina je organizovalo izložbu panoa na temu upravljanja u zaštićenim prirodnim područjima. Izložba ima za cilj transparentniju komunikaciju građana i civilnog društva na temu ekoloških politika.

Akcija u Pirotu održana je  14.09.2019. godine na gradskom trgu u periodu od 12.00 do 14.00 časova. Članovi i volonteri društva “Stara planina” festival demokratije obeležili su deljenjem promo materijala i razgovorom sa građanima na temu zaštite prirode i učešću javnosti u kreiranju politika zaštite životne sredine. Zajednički stav učesnika akcije je da je politika zaštite prirode previše centralizovana i da se u upravljanju zaštićenim prirodnim dobrima mora sprovesti demokratizacija politika u smislu većeg uključivanja lokalnog stanovništva u upravljanje parkovima prirode.

“Građani uglavnom očekuju da će neko drugi štititi njihova prava naročito kada je u pitanju zaštita prirode, međutim upravo za ta prava se najčešće moraju boriti!”, poruka je organizatora skupa I predsednika društva “Stara planina” Taškov Dragana.