Festival demokratije i “Glas mladih” u Dimitrovgradu

September 13, 2019 / Dimitrovgrad

Internet Portal FAR (www.far.rs) i Udruženje građana “Emblema” iz Dimitrovgrada, u okviru Festivala demokratije, organizovali su danas u centru grada, u 11:00 sati, akciju pod nazivom “Glas mladih”. U akciji su učestvovali novinari FAR-a i zainteresovani građani.

U studiju portala FAR snimljena je i javna debata, uz učešće mladih, učenika završnih razreda i onih koji su svoje školovanje u dimitrovgradskoj gimnaziji stekli pre nekoliko godina. U emisiji,  koja je emitovana putem portala i društvenih mreža, govorili su i građani koji su na štandu FAR-a odgovarali na pitanja: Zašto mladi donose odluku da napuste ili pak da ostanu u rodnom mestu i šta je ono što bi trebalo da se promeni kako bi se zadržali?

Čula su se različita mišljenja, ali većina je bila jedinstvena u stavu da je glavni razlog odlaska mladih i migracije stanovništva nezaposlenost, potraga za boljim standardom i uslovima života.

Takođe, korisnici društvenih mreža su putem programa “Vox populi” od srede do petka mogli da postavljaju svoje komentare, a kroz učešće u tv emisiji predstavili su svoja očekivanja. I zainteresovani građani su pred kamerama mogli su da iznesu svoj stav o perspektivi mladih u Dimitrovgradu.

Jedan od primera sa kojim se ponosi FAR je angažovanje mladih i obrazovanih kadrova, koji su u tv emisiji govorili o svom ostanku u malom pograničnom gradu.

Želja Internet portala FAR je da kroz potragu za odgovorima na neka od ključnih društvenih i političkih pitanja današnjice doprinese sagledavanju aktuelnih problema u novom svetlu i s malo više optimizma. Odlazak mladih je jedan od ključnih izazova sa kojima se Dimitrovgrad i društvo u celini suočava, te je iskustvo iz akcije DemFEST 2019 dalo nove novinarske ideje i teme za naredni period.