Rodna ravnopravnost uslov demokratizacije društva

September 13, 2019 / Prijepolje

U okviru Festivala demokratije, koji se ove godine prvi put održava u Srbiji, Udruženje Forum žena Prijepolja je organizovalo debatu na temu „Rodna ravnopravnost uslov demokratizacije društva“. Debata je održana u petak, 13. septembra, sa početkom u 11 časova, u studiju TV Forum i uživo je emitovana na Fejzbuk stranici kao i snimak debate na TV Forumu.

Akcenat je stavljen na jedno od načela na kojima demokratija počiva, a to je princip rodne ravnopravnosti. Da li su i koliko muškarci i žene ravnopravni u našem društvu, koliko žene učestvuju u procesima odlučivanja, koliko su i kako predstavljene u medijima i koliko obrazovni sistem u Srbiji prepoznaje značaj principa rodne ravnopravnosti?

U debati su učestvovali aktivistkinja Foruma žena Prijepolja, Mirjana Tešević, direktorka OŠ „Dušan Tomašević Ćirko“ Belkisa Beganović, učitelj Dragan Kuveljić i  aktivistkinje iz NVO sektora i institucija i žene sa sela. Jedna od poruka sa debate je da je izgradnja demokratije proces i zadatak svih građana i građanki a samo dobro obavešteni građani mogu na pravi način participirati u čemu je nezamenjiva uloga  slobodnih medija.

Bez kritičkog mišljenja i bez opšte kulture nema demokratije – istakao je učitelj Dragan Kuveljić.

Treba zapamtiti slogan DemFest-a “Nema povlačenja” i da od svakog pojedinca zavisi da li ćemo popravljati demokratsko raspoloženje – rekla je Mirjana Tešević iz Foruma žena Prijepolja.